Het is een bekende cyclus in de IT-wereld: hebben we voorkeur voor best-of-suite (een zogenaamde alles-in-1-oplossing) of voor best-of-breed (voor ieder specialistisch werkproces een specialistische deelapplicatie)? De laatste jaren is dit in de Nederlandse zorgwereld met name op EPD/ECD-gebied erg duidelijk: als er een keuze gemaakt kon worden, had best-of-suite de voorkeur en dit was in vele selectietrajecten zelfs een eis en daarmee dus ook een strategische keuze.

Waarom best-of-suite?

En ja, zo’n suite heeft duidelijke voordelen voor de bestuurder die toch een grote investeringsbeslissing moet maken. Zo is er sprake van relatieve zekerheid over kosten, o.a. door het aanbieden van alles-in-1 licentiestructuren (waarbij alle modules van de leverancier kunnen worden afgenomen voor een vaste prijs). En als het gaat om de verschillende onderdelen van de suite is er minder gedoe met op archaïsche technologie gerealiseerde koppelingen welke in het verleden tot veel problemen hebben geleid. Maar misschien net zo belangrijk: een dergelijke alom geaccepteerde keuze betekent minder risico voor de zorgbestuurder die de verwachte keuze maakt en daardoor in de toekomst eigenlijk niet afgerekend kan worden op zijn/haar keuze.

Problemen met best-of-suite

Tegenover deze voordelen, veelal gebaseerd op het mijden van risico’s, staan natuurlijk ook nadelen. Hierbij kijk ik met name naar de mogelijkheden voor innovatie. Er bestaat een grote afhankelijkheid van een best-of-suite-leverancier, waardoor er als zorginstelling geen volledige vrijheid bestaat in het kiezen van nieuwe innovaties (zoals van startups). Immers, de huisleverancier bepaalt de mogelijkheden voor een koppeling tussen de systemen, als deze al toegestaan wordt, en waarschijnlijk ook de kosten hiervan. Maar uw alles-in-1-pakket lost dit toch vanzelf op? Hoe welwillend uw leverancier ook is, het gaat geen enkele partij lukken om naast het volgen van alle wet- en regelgeving ook nog up-to-date te blijven met alle nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Kent u een best-of-suite-leverancier die hetzelfde niveau Artificial Intelligence (A.I.) levert als Deepmind? Of die het mogelijk maakt dat u uw kenniswerkers (o.a. uw specialisten en verpleegkundigen) ondersteunt door snel ontwikkelde en herbruikbare (low-code) productivity apps? De vraag stellen is de vraag beantwoorden: dit gaat niet gebeuren.

Nieuwe strategie

En daarom is het tijd voor een nieuwe strategie, niet gericht op risicobeperking, maar gericht op leveranciers-onafhankelijkheid en het in eigen beheer nemen van innovatie: ik noem deze nieuwe strategie “best-of-ecosystem”. De kenmerken van het beste ecosysteem zijn eigenlijk ook wel bekend, maar zijn tot nu toe te vaak ondergeschikt gemaakt aan de specifieke kenmerken van het te kiezen EPD/ECD. Belangrijke kenmerken zijn:

  • een stabiele basis waarin de data zo gestructureerd en gestandaardiseerd mogelijk wordt opgeslagen, geschikt voor zowel interne als externe (big) data-analyses; Let op: alhoewel dat in de meeste gevallen wel zo zal zijn, hoeft deze basis niet persé over een gebruikersinterface te beschikken, denk aan VNA’s (Vendor Neutral Archives)!
  • een volledig open systeem: alle data kan door middel van veilige, gecontroleerde en goed beschreven API’s zowel opgehaald, bewerkt als opgeslagen worden door applicaties van derden;
  • voor specialistische (kenniswerkers) taken zijn specialistische apps beschikbaar of snel te ontwikkelen. Deze apps worden bij voorkeur binnen enkele weken gerealiseerd op basis van een low code development platform;
  • binnen het ecosysteem zijn communicatie-apps beschikbaar, zowel voor interne als externe communicatie;

Dus alle best-of-suite-oplossingen de deur uit?

O ja, nog even terug naar de titel van deze blog: wellicht interesseert u zich in of beschikt u over een best-of-suite oplossing welke zeer geschikt is als basis voor úw op te zetten ecosysteem. Niet ómdat het een best-of-suite is, maar omdat het voldoet aan de hierboven beschreven kenmerken. Wie weet kan uw oplossing dan toch een start van uw best-of-ecosystem zijn…